Geslaagde informatieavond Warmtepompen

Door de nu enorm stijgende gasprijzen vragen veel mensen zich af hoe ze kunnen besparen op hun gasverbruik. Het meeste gas wordt gebruikt voor de verwarming van je huis, zo’n 80%. Daarom organiseerde EcoHeemskerk voor haar leden een informatieavond over het gebuikt van een WARMTEPOMP voor de verwarming van je huis. De avond werd bezocht door meer dan 50 leden en was zo’n groot succes dat er in het najaar een tweede avond zal worden georganiseerd.


Na een kort welkomstwoord, volgde allereerst uitleg door het bestuurslid van EcoHeemskerk George Poel over de werking van een warmtepomp. Het principe van een warmtepomp is eenvoudig: het apparaat onttrekt warmte aan de lucht, de bodem of het grondwater en geeft die af aan je woning, voor verwarming of voor warm tapwater; hij werkt dus als een omgekeerde koelkast! Een warmtepomp wekt maar liefst tot 80% van zijn geproduceerde warmte op uit hernieuwbare energie. Voor de overige 20% heeft dit systeem elektriciteit nodig. Daardoor is een warmtepomp een energiezuiniger, ecologischer en op langere termijn ook een goedkoper alternatief voor cv-ketels op gas. Ook werd uitgelegd dat er twee soorten warmtepompen zijn: all-electric of hybride warmtepompen. Bij de eerste kun je helemaal van het gas af. De tweede werkt in combinatie met een CV-installatie. Deze laatste slaat echter alleen aan als het heel koud is en de warmtepomp het niet meer aan kan. Heel veel interesse ging natuurlijk uit naar het kostenplaatje van de aanschaf van een warmtepomp en wat het aan gas bespaart. Uit het voorbeeld dat werd getoond, bleek dat je met de actuele gasprijzen (12/7) een warmtepomp in 5 jaar kunt terugverdienen. De waarschuwing daarbij was wel dat de warmtepompen nu zo populair zijn dat de levertijden meer dan een halfjaar zijn… De presentatie kun je hieronder nalezen.

Het meest interessante onderdeel van de avond kwam daarna. Acht leden van EcoHeemskerk vertelden over uit hun ervaring met een warmtepomp in hun eigen huis qua kosten, stroomverbruik, comfortervaring, etc. Van deze acht hadden 5 een hybride warmtepomp, 2 een all-electric warmtepomp en 1 had een zgn. inverter. Dit is een speciale warmtepomp die zowel dient voor (warme lucht) verwarming, maar ook kan werken als een airco. Eerst vormden de acht ervaringsdeskundigen samen met George Poel een panel om algemene vragen te beantwoorden. Vervolgens kon iedere aanwezig bij twee mede-leden aan de hand van foto’s en ander materiaal zien hoe de installatie er uitzag en wat de ervaring van de gebruiker was. Aan bijgaande foto’s is wel te zien hoe geanimeerd de avond verliep…!

Hier vindt u de presentatie van de avond.

Comments are closed.