Uitleg over salderen zonnepanelen

We krijgen veel vragen over het zogeheten salderen als je stroom opwekt met zonnepanelen. De vraag is vaak of het aanschaffen van zonnepanelen nog wel loont doordat de regels voor salderen in de komende jaren worden aangepast. Hieronder wordt uitgelegd dat het nog steeds voordelig blijft om zonnepanelen aan te schaffen!!!

Salderen is momenteel zo afgesproken dat je evenveel geld krijgt voor de door jou teruggeleverde stroom, als je betaalt voor de door jou afgenomen stroom. De periode van salderen is een jaar, gelijklopend met de jaarrekening van je energieleverancier.

Een voorbeeld: stel, je verbruikt 3000 kilowattuur (kWh) per jaar en je hebt zonnepanelen die 2600 kWh per jaar opwekken. Op het moment dat ze vol in de zon liggen, produceren ze meer dan je verbruikt. Hierdoor ga je op dat moment terugleveren. Over een jaar gezien kan je rekening er dan als volgt uit zien: 1600 kWh afgenomen en 1200 kWh teruggeleverd. Ofwel: netto 1600 – 1200 = 400 kWh afgenomen van het energiebedrijf. Hiervoor betaal je dan 400 maal het tarief (bijv. 0,75 euro/kWh) = 300 euro per jaar.

Die 400 kWh komt overeen met de 3000 kWh die je eerst gebruikte min de 2600 kWh die je in totaal in een jaar opgewekt hebt. Je zonnepanelen zouden dus in dit voorbeeld 2600 x 0,75 euro, ofwel 1950 euro in één jaar verdiend hebben!!! Zelf opgewekte zonnestroom is dus heel aantrekkelijk voor je portemonnee.

Het salderen gaat wel veranderen. Vanaf 2025 mag er geleidelijk een steeds kleiner deel worden gesaldeerd, tot in 2031 de saldering helemaal wegvalt. Zo is bijv. in 2026 de saldering nog maar 64% en in 2029 nog maar 37%. Dat wat niet gesaldeerd wordt, levert minder op, waardoor de panelen dan minder verdienen. De prijs die de energiemaatschappijen dan gaan betalen heet een ‘billijke vergoeding’. In het plaatje zie je dat zonnepanelen ook dan nog gunstig zijn voor je portemonnee. Doel van de regering met het afbouwen van de saldering is daarbij dat mensen meer gaan gebruiken op het moment dat er het meeste zon en dus energie-opbrengst is.

In het plaatje is gerekend met een stroomprijs van 0,75 euro per kWh en een ‘billijke vergoeding’ in die situatie van 0,25 euro per kWh. Verder is gerekend met het feit dat je directe eigen verbruik van de stroom van je zonnepanelen in het begin 30% is en later stijgt naar 43%.

NB het plaatje is natuurlijk te maken voor allerlei kilowattuur-tarieven, maar op een termijn van 12 jaar valt niet te voorspellen hoe het gaat met de energietarieven en eventuele energieplafond-tarieven. We hebben hier gerekend met een soort ‘worst case’ met een lage ‘billijke vergoeding’.