WIJKAANPAK ENERGIEBESPARING VAN START

De gemeente Heemskerk heeft een zgn. Wijkaanpak Energiebesparing ontwikkeld om huiseigenaren te helpen met het verduurzamen van hun woning. Als eerste waren de wijken Commandeurs, Assumburg en Kerkbeek aan de beurt. EcoHeemskerk ondersteunt deze Wijkaanpak.

Wijkaanpak met Warmtescan in Commandeurs
Zo’n 500 huishoudens in deze buurt kregen een gratis Warmtescan van de voorgevel van hun woning. Op zo’n Infrarood-plaatje kun je goed zien waar warmte uit een woning lekt. Iedereen ontving een rapport met een advies welke isolatiemaatregel het beste zou zijn om flink wat energie – en dus ook kosten! – te besparen. In wijkcentrum d’Evelaer was een bijeenkomst georganiseerd om de resultaten toe te lichten. De opening werd verricht door wethouder Burgering van Duurzaamheid. Het bedrijf dat de Warmtescans had gemaakt (Heatpulse), vertelde over de uitkomsten ervan. Belangrijkste conclusie was dat voor meer dan de helft van deze huizen – die eind tachtiger jaren zijn gebouwd -, vervanging van het oude dubbel glas de beste isolatie-maatregel is! Een Energiecoach van EcoHeemskerk legde tenslotte uit wat de voors en tegens en wat de kosten van de diverse soorten woningisolatie zijn. Een eye-opener bij deze presentatie was dat er een gemiddeld gasgebruik per jaar per postcode werd getoond. Dit gasgebruik varieert van 893 m3 (in postcodegebied 1964PE – Egelantier) tot 2163 m3 (in postcodegebied 1964MG – Walstro). Aan het eind werd ook afgesproken dat EcoHeemskerk gaat onderzoeken of er niet een gezamenlijke inkoop van HR++-glas mogelijk is voor de bewoners…

De presentaties van EcoHeemskerk en Heatpulse zijn hieronder te bekijken.

https://www.ecoheemskerk.nl/wp-content/uploads/2023/02/2023-02-06-Commandeurs-Eco-Heemskerk.pdf

https://www.ecoheemskerk.nl/wp-content/uploads/2023/02/2023-02-06-Commandeurs-Heatpulse-presentatie.pdf


Wijkaanpak met Energiescan voorbeeldwoningen in Assumburg en Kerkbeek
Na een aanmeldingsronde zijn in deze wijken steeds 4 woningen uitgekozen als voorbeeldwoningen voor de gehele wijk. Specialisten van de organisatie Duurzaam Bouwloket hebben de hele woning onderzocht t.a.v. hoe het is gesteld met de woningisolatie en het energiegebruik. Op basis daarvan zijn isolatie-maatwerkadviezen opgesteld voor die 4 soorten woningen per wijk. Tijdens een webinar of een informatiebijeenkomst zijn deze maatwerkadviezen toegelicht aan mensen die in vergelijkbare huizen in de wijken wonen. Meer informatie hierover staat op www.duurzaambouwloket.nl/energiebesparing-assumburg voor huiseigenaren in de wijk Assumburg en op www.duurzaambouwloket.nl/energiebesparing-kerkbeek voor huiseigenaren in de wijk Kerkbeek. Dus woont u in deze wijk en wilt u een idee krijgen wat deskundigen adviseren voor een huis dat lijkt op het uwe, ga dan naar deze website. Als u in deze wijken woont, kunt u zich daar ook opgeven voor een speciale woningisolatie-actie.

Energiebespaar-advies van Energiecoaches van EcoHeemskerk
Nu de energieprijzen zo hoog zijn, probeert EcoHeemskerk zoveel mogelijk Heemskerkers te helpen met adviezen om te besparen op hun energiegebruik. Dus, woont u in de genoemde wijken en wilt u meer tips over energiebesparing of een gratis persoonlijk energiebespaar-advies van EcoHeemskerk in een gesprek met onze Energiecoaches, meld u dan aan op onze website: www.ecoheemskerk.nl/vraag-een-energiecoach-2/ .