PLUG-IN ZONNEPANELEN VOOR EEN KLEIN DAK OF HUURWONING

Tegenwoordig zijn er diverse kant en klare zonnepanelensystemen op de markt, die u relatief eenvoudig kunt installeren. Deze stekker-zonnepanelen kunt u zelf monteren op uw dak, garagedak, of zelfs balkon! De aansluiting op het elektriciteitsnet gaat simpelweg via een standaard-stekker in het stopcontact. Deze systemen zijn ideaal om te gebruiken als u maar een klein dakoppervlak heeft, of als u bijv. een huurhuis heeft. U kunt het gehele systeem namelijk eenvoudigweg mee verhuizen. De meeste systemen zijn geschikt voor een plat dak, maar bevestiging op andere type daken is wel mogelijk met daarvoor geschikt bevestigingsmateriaal. Voor een set met 2 panelen moet u denken aan een aanschafprijs van ongeveer 750 euro incl. BTW. Maar ook voor dit soort zonnepanelen kunt u – bij wijze van subsidie – de betaalde BTW terugontvangen van de Belastingdienst!

Technische aspecten

Het aantal zonnepanelen dat u kunt plaatsen hangt af van de ruimte op uw dak. De meeste verkrijgbare systemen zijn beschikbaar met één tot vier panelen. Maar het aantal panelen dat u kunt plaatsen is ook afhankelijk van de ‘zwaarte’ van de groep waar u de stekker in het stopcontact steekt. Op een gemiddelde meterkast-groep van 16 ampère kunnen over het algemeen twee panelen. Meer informatie vindt u bij de specifieke aangeboden sets.

De sets bestaan uit de zonnepanelen, een omvormer, kabels en een stekker. Vaak optioneel zijn een opbrengstmeter of extra kabellengte. Bij plaatsing op een plat dak moet u zelf nog zorgen voor ballast om de beugels, waarop de panelen zijn geplaatst, te verzwaren. Het gewicht dat u hiervoor moet gebruiken is afhankelijk van de hoogte boven de grond waarop u de panelen monteert.

Bij de montagesystemen kunt u schema’s vinden van het gewicht dat u op de betreffende hoogte moet gebruiken. Standaard stoeptegels voldoen vaak als geschikte ballast. Qua werking en opbrengst per paneel verschillen de plug-in sets niet van de reguliere zonnepanelensystemen.

Eigen ervaring

Hoewel ik op mijn huis acht zonnepanelen heb liggen, die zijn geïnstalleerd door een erkende installateur, had ik op een losstaand schuurtje met een plat dak nog ruimte voor meer panelen. Om te voorkomen dat ik lange kabels moest trekken tussen het schuurtje en het bestaande systeem heb ik gekozen voor een plug-in systeem. Omdat de groep van het schuurtje 16 ampère is, heb ik voor een systeem met twee panelen gekozen. Via internet heb ik een geschikt systeem besteld met een opbrengstmeter die er als actie gratis bij werd geleverd. De firma die het systeem leverde nam al snel contact op met mij om een leveringsdatum af te spreken. Binnen een week na de bestelling had ik het systeem in huis.

Vooraf had ik al via ‘marktplaats’ standaard stoeptegels opgehaald in de buurt. Van de leverende firma had ik vooraf de montagehandleiding via de e-mail toegestuurd gekregen. Op de dag van de montage had ik alles bij de hand om het systeem te installeren.

De montagehandleiding was duidelijk en eenvoudig. De panelen heb ik op het dak voorzien van de beugels en na plaatsing op de bijgeleverde rubber matten, heb ik de tegels in de beugels geplaatst. Al met al was dit een uur werk. Door de ruimte op het dak kon ik de panelen ook optimaal op het zuiden oriënteren. De bijgeleverde kabels konden maar op één manier met de bevestigde stekkers in elkaar en in de omvormer. Om de kabel richting het elektriciteitsnet makkelijk naar binnen te kunnen doorvoeren, was deze nog niet voorzien van een stekker. Deze moest ik dus even zelf monteren.

Verder was het ‘plug and play’. De ​opbrengstmeter stak ik in het stopcontact en daarna de stekker van het systeem. Via de app, die te gebruiken was voor de opbrengstmeter, op mijn telefoon kon ik meteen zien dat het systeem opbrengst had. Binnen twee uur na aanvang van de montage had ik het systeem werkend. Afwerking van de kabels kan naar eigen inzicht. De omvormer heb ik los op de tegels onder de panelen gelegd.

Nu na drie maanden heeft het system 200 kWh opgeleverd. Het systeem draait zonder problemen en ik heb er geen omkijken naar. Op bijgaande foto’s krijgt u een idee van de opstelling van de panelen en de aansluiting op het stopcontact. Voor meer informatie, zie:

https://www.essent.nl/kennisbank/zonnepanelen/wat-zijn-zonnepanelen/zonnepanelen-met-stekker