GOED VENTILEREN BESPAART ENERGIE!

Hoe kan ik mijn huis ventileren?
De eerste aanbeveling is: zet minstens een keer per dag in iedere kamer tegelijk 15 minuten een raam of buitendeur wijd open om te luchten. Maar alleen luchten is niet genoeg! Om je huis goed te ventileren moet je dag en nacht voldoende ventilatieroosters en klepraampjes openzetten. Ventileer vooral na het koken, douchen en slapen.

Waarom moet ik ventileren?
Elke dag produceren bewoners, huisdieren en planten vocht in een huis. Daarnaast vervuilen kookluchtjes, rook en allergieopwekkende stoffen de lucht. Door te ventileren wordt de vochtige en vervuilde lucht afgevoerd naar buiten. Is uw woning goed geïsoleerd, dan is het extra belangrijk om goed te ventileren.

Ziek door slechte ventilatie
Onvoldoende ventilatie veroorzaakt schimmels en huisstofmijt. Dit kan leiden tot gezondheidsklachten, zoals benauwdheid, hoesten, vermoeidheid, hoofdpijn, of chronische verkoudheid. Het zorgt ook voor meer last van astma en allergieën.

Ventilatie als energie-besparende maatregel

Vaak horen onze Energiecoaches dat mensen in de winter de ventilatieroosters en klepraampjes potdicht houden, omdat ze denken dat ze anders veel warmte verliezen. Maar het tegendeel is waar! Ventilatie zorgt namelijk voor drogere lucht in de woning, waardoor de woning sneller verwarmd kan worden. Droge lucht wordt namelijk sneller verwarmd dan vochtige lucht. Dus zowel voor je gezondheid (schonere lucht) als voor je portemonnee (drogere lucht) is ventileren belangrijk!

Lees meer informatie over ventileren hieronder: