Investeren in zonnepanelen kan ook zonder eigen dak. Dit is handig als uw dak niet geschikt is, of u in een huurhuis woont. Of als u gewoon niet zo veel geld heeft. Er is een tweetal mogelijkheden:
1. Collectief stroom opwekken met zonnepanelen via de postcoderoos-regeling
Niet iedereen is huiseigenaar met een dak waarop zonnepanelen geplaatst kunnen worden. Misschien is het technisch onmogelijk. Of u huurt een huis, waardoor het niet zonder toestemming van de eigenaar mag. Of u bent eigenaar van een appartement, in een gebouw met een gezamenlijk dak en een VvE (Vereniging van Eigenaren) die over zulke zaken besluit.
Weet dan dat u in al deze gevallen toch kunt profiteren van zonnestroom! Naast het gezamenlijke dak van VvE’en, zijn er bijvoorbeeld steeds meer scholen, bedrijven en organisaties die hun dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. U kunt aan zo’n project deelnemen en via een energiecoöperatie als EcoHeemskerk een aandeel in de zonnepanelen krijgen. De hoeveelheid stroom die deze zonnepanelen (voor uw aandeel) opwekken, wordt van uw energierekening afgetrokken. Daarnaast kunt u ook de belasting verrekenen die u over de elektriciteit betaalt. Dit is de zgn. ‘postcoderoos-regeling’. Hiermee krijgt u dan gedurende tenminste 15 jaar een forse korting op de energierekening. Deze fiscale regeling “verlaagd tarief” geeft namelijk recht op een korting op de energiebelasting als een particulier of ondernemer samen met anderen investeert in opwekking van duurzame energie. Dus zelfs bedrijven met een kleinverbruikersaansluiting kunnen hieraan meedoen. De verlaging tot nihil van het tarief van de eerste schijf van de energiebelasting wordt toegepast op de persoonlijke energierekening van de leden, tot maximaal het eigen verbruik en maximaal 10.000 kWh per jaar. Voorwaarde is dus wel dat u met anderen in de buurt (binnen 1 postcode, of aanliggende postcode, vandaar de naam!) een energiecoöperatie of een Vereniging van Eigenaren vormt.
Op dit moment is EcoHeemskerk met een VVE (Vereniging van Eigenaren) in gesprek over een mogelijk project voor gezamenlijke zonnepanelen. Heeft u ook interesse in een zonnepanelenproject met gebruik van de postcoderegeling, of ziet u ergens mogelijkheden daarvoor, stuur dan s.v.p. een e-mail naar de werkgroepleider Zonnepanelen: frits@ecoheemskerk.nl. We nemen dan contact op…
2. Collectief stroom van zonnepanelen via crowdfunding of energiebedrijf
Er bestaan ook crowdfunding-platforms (bijv. ZonnepanelenDelen) waar u zich kunt inschrijven op collectieve zonne-energie projecten in heel Nederland. Bedrijven, scholen en sportverenigingen kunnen hier hun project aanmelden en iedereen kan hierop inschrijven. Zo kunt u altijd investeren, ook in projecten die niet bij u in de buurt zijn. U kunt al meedoen vanaf € 25. U geeft aan hoeveel ‘aandelen’ u wilt kopen. De energie die uw delen opwekken, wordt in mindering gebracht op uw energierekening of de waarde van de zonnestroom wordt direct op uw bankrekening gestort. Tijdens de looptijd (vaak 15 jaar) krijgt u ook het ingelegde bedrag afgelost.
Maar ook de energiebedrijven bieden mogelijkheden om in ‘zonnepanelen op afstand’ te investeren. Bijv. bij Eneco kunt u met “Eneco StukjeZon®” profiteren van de opbrengst van zonnepanelen uit een zonnepark in Zaandam en van een besparing op uw energierekening.
Voor meer informatie zie milieucentraal