Investeren in zonnepanelen kan ook zonder eigen dak. Dit is handig als uw dak niet geschikt is, of u in een huurhuis woont. Of als u gewoon niet zo veel geld heeft. Er is een tweetal mogelijkheden:

1. Collectief stroom van zonnepanelen via een energiecoöperatie als EcoHeemskerk

Er zijn bijvoorbeeld steeds meer scholen, bedrijven en organisaties die hun dak of grond beschikbaar stellen voor zonnepanelen. U kunt in zo’n project investeren en via een energiecoöperatie een aandeel in de panelen kopen. De stroom die uw zonnepanelen opwekken, wordt van uw energierekening afgetrokken. Vaak kunt u al voor een paar tientjes meedoen. Er liggen al collectieve zonnepanelen in Nederland op voetbalstadions, gymzalen, scholen, boerenschuren en bedrijven.

Komt er een project in eigen buurt, dan is er nog een extra voordeel. U mag dan niet alleen de opgewekte stroom van uw energierekening aftrekken, maar ook de belasting die u over de elektriciteit betaalt. Dit is de zgn. ‘Postcoderoos-regeling’. Voorwaarde is dus wel dat u met de anderen een energiecoöperatie of Vereniging van Eigenaren vormt.

Op dit moment heeft EcoHeemskerk nog geen plannen om zo’n project op te starten, maar dat kan veranderen als er genoeg belangstelling is. Stuur s.v.p. een e-mail naar info@ecoheemskerk.nl als u geïnteresseerd bent in zoiets.

2. Collectief stroom van zonnepanelen via crowdfunding of energiebedrijf

Er bestaan ook crowdfunding-platforms (bijv. ZonnepanelenDelen) waar u zich kunt inschrijven op collectieve zonne-energie projecten in heel Nederland. Bedrijven, scholen en sportverenigingen kunnen hier hun project aanmelden en iedereen kan hierop inschrijven. Zo kunt u altijd investeren, ook in projecten die niet bij u in de buurt zijn. U kunt al meedoen vanaf € 25. U geeft aan hoeveel ‘aandelen’ u wilt kopen. De energie die uw delen opwekken, wordt in mindering gebracht op uw energierekening of de waarde van de zonnestroom wordt direct op uw bankrekening gestort. Tijdens de looptijd (vaak 15 jaar) krijgt u ook het ingelegde bedrag afgelost.

Maar ook de energiebedrijven bieden mogelijkheden om in ‘zonnepanelen op afstand’ te investeren. Bijv. bij Eneco kunt u met “Eneco StukjeZon®” profiteren van de opbrengst van zonnepanelen uit een zonnepark in Zaandam en van een besparing op uw energierekening.

Voor meer informatie zie milieucentraal