1. Hoe werken zonnepanelen eigenlijk?
Onder invloed van de straling van de zon wekken zonnepanelen op uw dak elektrische stroom op. Daarvoor hoeft de zon niet fel te schijnen: ook op een bewolkte dag leveren uw zonnepanelen elektriciteit. De populairste zonnepanelen zetten rond de 20 procent van het zonlicht dat erop valt om in elektriciteit. In 2 jaar heeft een zonnepaneel al meer energie bespaard dan het kostte om het paneel te maken. Daarna leveren uw zonnepanelen nog meer dan 20 jaar milieuwinst, want zonnepanelen gaan een jaar of 25 mee. Omdat je de kosten van het installeren van zonnepanelen op uw dak in ongeveer 5-7 jaar terugverdient door een lagere eclectriciteitsnota van het energiebedrijf, heeft u nog bijna 20 jaar gratis stroom!!! Er zijn ook geen verdere variabele kosten voor de panelen en schoonmaken is vaak nauwelijks nodig.
Wel zult u de omvormer een keer moeten vervangen, want het ‘soort’ stroom dat zonnepanelen opwekken is gelijkstroom. Dit is niet dezelfde soort stroom die wij gebruiken voor onze elektrische apparaten; dat is wisselstroom. De taak van de omvormer is het omzetten van de gelijkstroom uit de zonnepanelen in wisselstroom van 220 V, zodat het daadwerkelijk gebruikt kan worden. De omvormer is een apparaat dat op zolder wordt geplaatst, zo dicht mogelijk bij de zonnepanelen. Het is waarschijnlijk dat tijdens de levensduur van je zonnepanelen, de omvormer tussentijds sneuvelt. De gemiddelde leeftijd van een omvormer (kosten ong. 750 euro) ligt namelijk rond de 10 à 15 jaar.
2. Hoe kan ik gebruik maken van stroom van zonnepanelen?
Het maakt nogal wat uit of u een eigen eengezinswoning bezit, of woont in een huurhuis of in een eigen appartement in een appartementencomplex.
ALS U IN EEN EIGEN EENGEZINSWONING WOONT, is het eenvoudig. U kunt gewoon besluiten zonnepanelen te laten installeren op uw dak. Wat dat betreft boft u omdat er tot eind maart in Heemskerk een zonnepanelenactie loopt, waarbij u eenvoudig zonnepanelen kunt bestellen. Deze actie wordt ook door EcoHeemskerk ondersteund. Zie daarvoor de speciale actiepagina.
ALS U HUURDER BENT OF WOONT IN EEN EIGEN APPARTEMENT, is het ingewikkelder. Zonder toestemming van de eigenaar van uw huurwoning, of van de VVE van het appartementencomplex, kunt u niet zomaar zonnepanelen plaatsen. Soms installeert de woningbouwcoöperatie zonnepanelen (bijv. bij een grootscheepse renovatie van de huurwoningen). Tegen een kleine huurverhoging krijgt u dan zonnepanelen op uw huurhuis en gaat u veel minder betalen voor de elektriciteitsrekening. Als u de kans krijgt van uw verhuurder, is ons advies: als u de huurverhoging maar even kunt betalen, altijd doen!
Er is nog een andere mogelijkheid om te profiteren van stroom van zonnepanelen als je geen eigen dak hebt waar zonnepanelen op kunnen, en dat is samen met anderen. Zie daarvoor de informatie onder op onze zonnepanelen-collectief pagina
3. Hoe maak ik m’n zonnepanelen eigenlijk schoon?
Omdat veel nieuwe leden van EcoHeemskerk net zonnepanelen hebben aangeschaft, hier wat tips over het schoonmaken ervan…
Eigenlijk hoef je je zonnepanelen niet schoon te maken, omdat ze door de regen vanzelf worden schoongespoeld. Toch is het belangrijk om 3 á 4 keer per jaar je zonnepanelen te checken, om te kijken of ze erg vuil zijn. Check met name of er geen grote vogelpoepvlekken aanwezig zijn. En april/mei is hét moment om je zonnepanelen de jaarlijkse reinigingsbeurt te geven. De zonnige maanden staan immers voor de deur, die zorgen voor circa driekwart van je jaarlijkse opbrengst. En door vuil en vogelpoep vangen zonnepanelen minder licht op, waardoor ze minder goed presteren en de opbrengst omlaag gaat. Je rendement stijgt met circa 2 tot 3% na een schoonmaakbeurt.

Een paar handige tips voor het schoonmaken van zonnepanelen zijn:
1. Doe het veilig! Heb je een plat dak en is jouw dak veilig om te betreden zonder valgevaar? Dan kan je in de meeste gevallen veilig aan de slag. Zet ook de omvormer uit en kom niet aan de bekabeling. Panelen zijn gemaakt om tegen water te kunnen, maar dit is voor alle zekerheid. Heb je een schuin dak dat te risicovol is om te betreden? Gebruik dan een tuinslang om de zonnepanelen op afstand schoon te spuiten. Dit is niet de beste manier om de panelen schoon te maken, maar het zorgt er in ieder geval voor dat het belangrijkste vuil verwijderd wordt.
2. Gebruik de juiste materialen! Maak gebruik van een zachte doek, een spons en water. Let goed op dat je geen harde of schadelijke materialen gebruikt, zoals een schuurspons, een harde borstel, schoonmaakmiddelen of een hogedrukspuit. Dit tast namelijk de zonnecellen aan.
3. Verwijder eerst de droge resten zonder water! Als de zonnepanelen droog zijn, probeer de droge resten eerst zonder water te verwijderen, maar zonder te krassen!
4. Doe het wanneer de zonnestraling minimaal is en gebruik gedemineraliseerd water! Reinig de zonnepanelen in de ochtend of avond. Zodoende droogt het water niet te snel op en blijven er minder resten achter. Gebruik gedemineraliseerd of osmo water; dit is water waar alle zouten (mineralen) uit verwijderd zijn, zodat je geen kalkvorming op de zonnepanelen kan krijgen.
