1. Hoe werken zonnepanelen eigenlijk?

Onder invloed van de straling van de zon wekken zonnepanelen op uw dak elektrische stroom op. Daarvoor hoeft de zon niet fel te schijnen: ook op een bewolkte dag leveren uw zonnepanelen elektriciteit. De populairste zonnepanelen zetten rond de 20 procent van het zonlicht dat erop valt om in elektriciteit. In 2 jaar heeft een zonnepaneel al meer energie bespaard dan het kostte om het paneel te maken. Daarna leveren uw zonnepanelen nog meer dan 20 jaar milieuwinst, want zonnepanelen gaan een jaar of 25 mee. Omdat je de kosten van het  installeren van zonnepanelen op uw dak in ongeveer 5-7 jaar terugverdient door een lagere eclectriciteitsnota van het energiebedrijf, heeft u nog bijna 20 jaar gratis stroom!!! Er zijn ook geen verdere variabele kosten voor de panelen en schoonmaken is vaak nauwelijks nodig. 

Wel zult u de omvormer een keer moeten vervangen, want het ‘soort’ stroom dat zonnepanelen opwekken is gelijkstroom. Dit is niet dezelfde soort stroom die wij gebruiken voor onze elektrische apparaten; dat is wisselstroom. De taak van de omvormer is het omzetten van de gelijkstroom uit de zonnepanelen in wisselstroom van 220 V, zodat het daadwerkelijk gebruikt kan worden. De omvormer is een apparaat dat op zolder wordt geplaatst, zo dicht mogelijk bij de zonnepanelen. Het is waarschijnlijk dat tijdens de levensduur van je zonnepanelen, de omvormer tussentijds sneuvelt. De gemiddelde leeftijd van een omvormer (kosten ong. 750 euro) ligt namelijk rond de 10 à 15 jaar.

2. Hoe kan ik gebruik maken van stroom van zonnepanelen?

Het maakt nogal wat uit of u een eigen eengezinswoning bezit, of woont in een huurhuis of in een eigen appartement in een appartementencomplex.

ALS U IN EEN EIGEN EENGEZINSWONING WOONT, is het eenvoudig. U kunt gewoon besluiten zonnepanelen te laten installeren op uw dak. Wat dat betreft boft u omdat er tot eind maart in Heemskerk een zonnepanelenactie loopt, waarbij u eenvoudig zonnepanelen kunt bestellen. Deze actie wordt ook door EcoHeemskerk ondersteund. Zie daarvoor de speciale actiepagina

ALS U HUURDER BENT OF WOONT IN EEN EIGEN APPARTEMENT, is het ingewikkelder. Zonder toestemming van de eigenaar van uw huurwoning, of van de VVE van het appartementencomplex, kunt u niet zomaar zonnepanelen plaatsen. Soms installeert de woningbouwcoöperatie zonnepanelen (bijv. bij een grootscheepse renovatie van de huurwoningen). Tegen een kleine huurverhoging krijgt u dan zonnepanelen op uw huurhuis en gaat u veel minder betalen voor de elektriciteitsrekening. Als u de kans krijgt van uw verhuurder, is ons advies: als u de huurverhoging maar even kunt betalen, altijd doen!

Er is nog een andere mogelijkheid om te profiteren van stroom van zonnepanelen als je geen eigen dak hebt waar zonnepanelen op kunnen, en dat is samen met anderen. Zie daarvoor de informatie onder op onze zonnepanelen-collectief pagina