Reakties van Heemskerkers

Reaktie van Ambro Louwe, mei 2020

EcoHeemskerk doen!

Drie enthousiastelingen stonden een goed doordacht verhaal te houden over een veranderende wereld. Normaal hoor of zie je zoiets via de media. Maar deze drie waren in levende lijve gedreven aan het spreken over klimaatverandering. Ze trokken mij op concrete wijze binnen in oplossingen voor een groot en dreigend probleem. Ario van der Zande , George Poel en Hans Bleijendaal creëerden de coöperatieve organisatie Eco Heemskerk. Informatie en praktische ideeën die er toe doen. 

Ik ben lid van de werkgroep “De wereld in Heemskerk”. Deze groep houdt zich bezig met het promoten en bewustwording van de doelen van de Verenigde Naties. EcoHeemskerk had daarom onmiddellijk onze onverdeelde steun in het o.a. bekender maken van EcoHeemskerk bij burgers en in de bestuurlijke kanalen. 

Persoonlijk wisten Ario en George mij in te lichten over praktische zaken m.b.t. tot subsidieregelingen. Ik ben met deze informatie aan de slag gegaan en merkte dat het aanvragen – zoals meestal bij de overheid – een tijdrovend en precieze klus was. De info op de site van RVO.nl te vinden is onder SEEH (subsidie energiebesparing eigen huis ) is enerzijds duidelijk en moet wel precies worden opgevolgd. 

Omdat ik er tamelijk vroeg bij was moest ik nog wel even wennen aan de eisen. 

1- Er moeten twee energiebesparende activiteiten zijn uitgevoerd na 1 september 2019; ( Het toeval wilde dar ik net mijn kozijnen had laten vervangen). Wij lieten meteen de vloer isoleren. 

2 – Er moeten facturen en verklaringen met foto’s worden overlegd van de uitvoerende ondernemers. 

Dit laatste had nog wat voeten in de aarde, omdat iedereen er nog aan moest wennen. 

Mede door een behulpzame dame van de subsidieverlener is alles keurig voor elkaar gekomen en hebben we een leuke bijdrage van het rijk kunnen incasseren. 

Dankzij de info van de mensen van EcoHeemskerk ben ik op dit spoor gekomen. 

De organisatie van EcoHeemskerk groeit nog steeds en de expertise neemt navenant toe. Zie ook www.ecoheemskerk.nl 

Met het grootste plezier helpen zij en de door hen opgeleide vrijwilligers u met adviezen, metingen en scans. En allemaal enthousiast en GRATIS. 

Ambro Louwe