Zonnepanelenactie 2020

Zonnepanelenactie 2020 van de gemeente Heemskerk (Zie flyer hier)

De actie is afgelopen; u kunt zich niet meer aanmelden. Voor de bewoners die zich hebben aangemeld kan het – gegeven de grote hoeveelheid aanmeldingen – nog best een tijdje duren voordat de installateur langskomt. 

In 2018 was er voor het eerst een zonnepanelenactie in Heemskerk. Die ging toen uit van het Duurzaam Bouwloket en de gemeente. Ongeveer 550 huiseigenaren hebben toen gebruik gemaakt van het aanbod in de actie. Recent is de tweede zonnepanelenactie in Heemskerk officieel gestart, die nu ook wordt ondersteund door EcoHeemskerk. Je kunt je daarbij aanmelden om een voorlichtingsavond bij te wonen, op 28 en 30 januari en op 5 februari. Ook kun je tot eind juni 2020 een vrijblijvende offerte aanvragen, waarvoor een expert van 1 van de drie betrokken leveranciers bij je thuis de mogelijkheden gaat bekijken. Je kunt al zonnepanelen kopen vanaf zo’n 2500 euro (6 stuks), een bedrag dat je in zo’n 6-7 jaar terugverdient! 

EcoHeemskerk steunt deze actie uiteraard helemaal, want meer zonnepanelen betekenen een meer duurzaam Heemskerk! Bovendien vinden het voordeel van deze actie dat de prijzen echt wel aantrekkelijk zijn, dat er lokale leveranciers bij betrokken zijn en dat je helemaal ontzorgd wordt t.a.v. het terugvragen van de BTW. 

Vrijwilligers van EcoHeemskerk zullen ook aanwezig zijn op de informatieavonden. We geven daar bijv. extra voorlichting over de techniek, of over hoeveel geld je ongeveer bespaart met zonnepanelen. Of we geven ondersteuning als mensen een zgn. ‘groene’ lening nodig hebben om de aanschaf van de zonnepanelen (zo’n 2500-4000 euro) te financieren. Ook na de informatieavonden kun je op onze vrijwilligers een beroep doen als je nog met vragen zit, voordat je de zonnepanelen definitief bestelt; daarvoor houdt EcoHeemskerk een spreekuur in de Bibliotheek (in het Gemeentehuis) op de tweede zaterdagmiddag van de maand.

Hieronder staan antwoorden op veel aan ons gestelde vragen rond de zonnepanelenactie. Ook kunt u hier de flyer lezen die we hebben gemaakt voor deze zonnepanelenactie. Heeft u nog andere vragen, stuur dan een e-mail naar info@ecoheemskerk.nl

Veel gestelde vragen (FAQ’s) rond de zonnepanelenactie

A. VRAGEN ROND DE HUIDIGE ZONNEPANELENACTIE

A1. Waar kan ik meer lezen over de voorwaarden om mee te doen met de Heemskerkse zonnepanelenactie?

Alle informatie over de actie, inclusief de prijzen van de zonnepanelen, staat op: www.eneregio.nl/actieheemskerk/ Deze zonnepanelenactie is speciaal bedoeld voor particuliere huiseigenaren. Huurders moeten zich wenden tot hun verhuurder.

A2. Tot wanneer kan ik meedoen met deze Heemskerkse zonnepanelenactie?

U kunt zich aanmelden voor deze actie t/m 30 juni 2020 op: https://v1.duurzaambouwloket.nl/actieheemskerk Vervolgens neemt 1 van de drie deelnemende installateurs met u contact op voor een vrijblijvende offerte voor de aanschaf van zonnepanelen, op basis van een bezoek aan huis.

A3. Als ik een offerte heb ontvangen; hoelang is die eigenlijk geldig?

Nadat u de offerte ontvangen heeft van uw installateur, is die meestal 4 tot 6 weken geldig. Die tijd kunt u gebruiken om bijv. te bekijken of u een lening kunt afsluiten (zie vraag C2).

B. VRAGEN ROND DE TECHNIEK VAN ZONNEPANELEN

B1. Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn duurzaam: ze zetten zonne-energie om in stroom. Daarvoor hoeft de zon niet fel te schijnen: ook op een bewolkte dag leveren uw zonnepanelen elektriciteit. De populairste zonnepanelen zetten 16 tot 21 procent van het zonlicht dat erop valt om in elektriciteit. In 2 jaar heeft een zonnepaneel al meer energie bespaard dan het kostte om het paneel te maken. Daarna leveren uw zonnepanelen nog meer dan 20 jaar milieuwinst!

B2. Hoe lang gaan de zonnepanelen eigenlijk mee?

De zonnepanelen gaan een jaar of 25 mee. Dus heb je, na het terugverdienen, nog zo’n 20 jaar gratis stroom!!! Er zijn ook geen verdere variabele kosten voor de panelen en schoonmaken is vaak nauwelijks nodig. Wel zult u de omvormer een keer moeten vervangen (zie vraag B3).

B3. Wat moet ik weten over de omvormer?

Onder invloed van de zon wekken zonnepanelen elektrische stroom op. Het ‘soort’ stroom dat zonnepanelen opwekken is gelijkstroom. Dit is niet dezelfde soort stroom die wij gebruiken voor onze elektrische apparaten; dat is wisselstroom. De taak van de omvormer is het omzetten van de gelijkstroom uit de zonnepanelen in wisselstroom, zodat het daadwerkelijk gebruikt kan worden. De omvormer is een apparaat dat op zolder wordt geplaatst, zo dicht mogelijk bij de zonnepanelen.

Het is waarschijnlijk dat tijdens de levensduur van je zonnepanelen, de omvormer tussentijds sneuvelt. De gemiddelde leeftijd van een omvormer ligt rond de 10 à 15 jaar. Dan moet je investeren in een nieuwe omvormer. Dat kost, afhankelijk van de grootte van je systeem en het gekozen merk omvormer, (ruim) minder dan €1000. Deze nieuwe investering verdien je in ongeveer 1 of 2 jaar terug, daarna is de stroom weer gratis.

B4. Hoeveel geluid maakt de zonnepaneleninstallatie eigenlijk?

Alleen de omvormer maakt geluid. Vergelijk het met het geluid van een koelkast. Het mooie is dat er ’s nachts geen stroom wordt opgewekt, dus dat dan de omvormer ook stil staat en geen geluid maakt!

B5. Ik heb nu dag- en nachtstroom; hoe gaat dat met zonnepanelen?

Als u dag- en nachtstroom heeft, heeft u een dubbele meter. De opwekking van de stroom met zonnepanelen komt ten goede aan het tarief dat geldt op het moment van opwekking. Omdat het verschil tussen de tarieven voor dag- en nachtstroom tegenwoordig heel klein is (circa 1 cent), en u ook veel minder stroom hoeft te betalen aan uw energieleverancier, stappen veel mensen bij de installatie van zonnepanelen gelijk over op een elektriciteitsmeter met 1 tarief.  

B6. Als ik nu een aantal panelen laat plaatsen, kan ik er later nog meer installeren?

Technisch is het geen probleem. De eerste set panelen wordt echter niet uitgebreid; dat is niet handig, bijv. vanwege de omvormer. Er wordt dus een compleet nieuwe installatie bijgeplaatst met een eigen omvormer, enz. U snapt dat het flink duurder is om twee keer een kleinere installatie te plaatsen dan in één keer een grotere.

B7. Is er eigenlijk een vergunning nodig om zonnepanelen te plaatsen op mijn dak?

Nee, dit is altijd vergunningvrij bij de gemeente, tenzij u een monument bezit. Wel zijn er eisen dat de zonnepanelen niet over de dakrand heen mogen steken, of boven de nok uit, maar daar weet uw installateur alles van.  

B8. Hoe zit het eigenlijk met de verwijdering van de zonnepanelen bij het einde van hun levensduur?

Zonnepanelen bestaan grotendeels uit glas; daarom is 95% van een zonnepaneel goed te recyclen. Kapotte zonnepanelen kunnen gewoon worden ingeleverd bij de gemeentewerf.

C. VRAGEN ROND DE FINANCIELE ASPECTEN VAN ZONNEPANELEN

C1. Zal ik de zonnepanelen van mijn spaargeld kopen?

Als u genoeg spaargeld heeft, is dit verreweg de aantrekkelijkste optie. U betaalt immers geen rente, zoals bij een ‘groene lening’! Nu de spaarrente zeer laag is, loont het ook heel erg om spaargeld te gebruiken voor energiebesparende maatregelen. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal rekende uit dat het rendement van duurzaamheidsmaatregelen al gauw vergelijkbaar is met een rente van 11% op een spaarrekening!

C2. Hoe kan ik een ‘groene lening’ aanvragen en waarom zou ik dat doen?

Een ‘groene lening’ (ook wel Duurzaamheidslening genaamd) is een consumptieve persoonlijke lening (PL) met een aantrekkelijk rentepercentage (grofweg de helft van een gewone PL). Verschillende banken bieden zo’n lening aan. Vaak is het berekende rentepercentage het laagst bij de bank waar u ook al uw betaalrekening hebt.

Een voorbeeld is: u leent 5.000 euro, terug te betalen in 60 maanden (ongeveer de terugverdientijd van zonnepanelen!) tegen 4,0% rente. Dan wordt de maandelijks te betalen rente en aflossing: € 91,92. Na 5 jaar hebt u totaal dus € 5.515,20 betaald. Dit rentebedrag (ruim 500 euro) afgezet tegen de ongeveer 19 jaar dat u nog gratis stroom gaat ontvangen is echt heel klein! Als u de aanschaf dus niet van uw spaargeld kunt betalen, is dit dus een aantrekkelijke optie.

Voor meer informatie , zie de websites van de banken:

– Rabobank: www.rabobank.nl/particulieren/geld-lenen/duurzaamheidslening/

– ING: www.ing.nl/particulier/lenen/energiebesparing/lening/index.html

– ABN-AMRO: www.abnamro.nl/nl/prive/lenen/leningen/greenloans/index.html

En er zijn natuurlijk nog meer banken…

C3. Wanneer is het aantrekkelijk geld te lenen via mijn hypotheek om zonnepanelen te kopen?

Het aanpassen van een hypotheek uitsluitend om zo’n 4.000 euro te lenen voor zonnepanelen, is bijna altijd te kostbaar, vanwege o.a. advies- en notariskosten. Maar als je toch een nieuwe hypotheek gaat sluiten, bijv. vanwege aankoop nieuw huis, of vanwege oversluiten i.v.m. einde renteperiode, is het wel de goedkoopste optie, vanwege de lage rente (ca. 2%). Aantrekkelijk is dan ook dat je voor duurzaamheidsmaatregelen aan je huis tot 6% extra kunt lenen; dus niet maximaal 100% van de taxatiewaarde van de woning, maar 106%! 

C4. In hoeveel jaar verdien ik de investering in zonnepanelen terug?

Vaak verdient u in 5-7 jaar het aankoopbedrag van de zonnepanelen terug doordat u minder stroom betaalt aan het energiebedrijf. 

Een rekenvoorbeeld: Stel: u laat 12 zonnepanelen op uw dak installeren. Die kosten ongeveer 4.250 euro, inclusief 737 euro BTW, die u kunt terugvragen. Ieder jaar leveren deze panelen ruim 3.500 kWh aan stroom. Bij een elektriciteitsprijs van €0,23 per kWh is dat een jaarlijkse besparing van €805. De zonnepanelen in dit voorbeeld, inclusief terugbetaling BTW, verdient u dus terug in 5 jaar tijd!!! 

C5. Hoe zit het met de BTW-teruggave door de Belastingdienst?

Particuliere woningeigenaren die zonnepanelen laten plaatsen, kunnen de BTW op aanschaf en installatie (21%) terugkrijgen van de Belastingdienst. Binnen deze Heemskerkse actie zal de aanvraag binnen 3 maanden gebeuren door het administratiekantoor Centrale-BTW-Teruggave. Na goedkeuring door de Belastingdienst zal het BTW-bedrag – minus een zogenaamd forfait – worden teruggestort. Bij een factuur van 4.400 euro voor zonnepanelen levert dit 750 euro op!

C6. Hoe zit het met de zgn. Salderingsregeling voor zonnepanelen? Die gaat toch wijzigen?

De huidige Salderingsregeling houdt in dat je voor elke kWh die je afneemt van het energiebedrijf evenveel betaalt als je geld ontvangt voor iedere kWh die jouw zonnepanelen aan het net leveren. Het rekenvoorbeeld in vraag C4 gaat uit van de Salderingsregeling die er nu is. 

Eind oktober 2019 maakte minister Wiebes bekend dat de Salderingsregeling gaat veranderen. Eind maart zijn meer details bekend gemaakt over het wetsvoorstel dat de minister voor de zomer van 2020 aan de Tweede Kamer wil voorleggen. Het belangrijkste uit het voorstel is dat je met ingang van 2023 nog maar een percentage van de elektriciteit die je hebt teruggeleverd in mindering mag brengen op de hoeveelheid stroom die je hebt verbruikt. Dit percentage gaat elk jaar omlaag, maar daalt minder snel dan eerder werd verwacht, namelijk als volgt: 

Afbouwpercentage               2022        2023        2024        2025        2026        2027        2028        2029        2030        2031

                                                  100%       91%          82%          73%          64%          55%          46%          37%          28%          0%

Het afbouwvoorstel van de minister heeft geen effect op de stroom die je zelf opwekt en direct in huis verbruikt. Daarover betaal je als kleinverbruiker nog steeds geen energiebelasting en geen Opslag Duurzame Energie (ODE). De afbouw geldt alleen voor de elektriciteit die je zelf niet nodig hebt en teruglevert aan het net. Voor het deel van de stroom die je zelf hebt opgewekt en vanaf 2023 niet meer mag salderen, ontvang je een terugleververgoeding. Minister Wiebes wil die vergoeding vanaf 2023 instellen op minimaal 80 % van het leveringstarief (exclusief belastingen) dat je hebt afgesproken met je energieleverancier. Hij wil dit in de wet opnemen, zodat consumenten beter zijn beschermd. 

Het afbouwen van de mogelijkheid om te salderen na 2023 betekent dat het direct zelf verbruiken van zonnestroom steeds aantrekkelijker wordt. Met slimme apparaten en eventueel een thuisaccu kun je een groter deel van je zelf opgewekte energie ‘in huis houden’. Daardoor ben je minder afhankelijk van de regels en tarieven rond het terugleveren aan het energienet. Hoe kun je dat doen? Nou, bijvoorbeeld door een wasmachine die pas start als de zon gaat schijnen! Het belastingvoordeel van zelf opgewekte stroom op de energierekening gaat dus wat lager worden. Daarmee wordt het kiezen van de meest gunstige energieleverancier na 2023 steeds belangrijker. Ook de terugverdientijd van zonnepanelen wordt iets langer; indicatief: in plaats van 5-7 jaar wordt het 6-8 jaar. Verder geldt natuurlijk dat hoe sneller je zonnepanelen installeert, des te langer profiteer je van de huidige, volledige terugleververgoeding

C7. Hoeveel zonnepanelen zal ik eigenlijk kopen?

Het mooist is uw gehele elektriciteitsgebruik (nu en in de toekomst) via zonnepanelen op te wekken. Meer zonnepanelen kopen dan u nodig heeft voor uw huidige stroomverbruik, is meestal onverstandig. Als u netto-leverancier wordt, dus over het gehele jaar meer stroom opwekt dan u zelf gebruikt, krijgt u daarvoor heel weinig betaald (een paar eurocent). Maar natuurlijk zijn hier uitzonderingen op; als u bijvoorbeeld van plan bent over een jaar een elektrische auto (plug-in), of een warmtepomp te kopen, dan is wat extra panelen aanschaffen geen gek idee.

Verder is het vooral een kwestie van de grootte van uw dak (hoeveel panelen passen er redelijkerwijs op?) en van geld (hoeveel kunt/wilt u uitgeven, al of niet met hulp van een lening?). 

C8. Wat betekent een investering in zonnepanelen voor de (verkoop)waarde van mijn woning?

Uit ervaring is bekend dat de waarde van de eigen woning stijgt als je maatregelen treft die de duurzaamheid van je huis verhogen, zoals zonnepanelen en betere isolatie. Er wordt gesproken over een waardestijging van 3 à 4%. Dus voor een huis met een WOZ-waarde van 250.000 euro betekent dat een tot 10.000 euro hogere verkoopprijs dan hetzelfde huis van de buren dat geen zonnepanelen en geen extra isolatie heeft. Als je alleen zonnepanelen aanbrengt, is het effect op de waarde van het huis uiteraard minder. 

C9. Hoe zit het met de verzekering van mijn zonnepanelen bij schade?

De zonnepanelen zijn vast verbonden met uw huis en vallen dus onder de opstalverzekering. Uw premie gaat door de extra waarde van de zonnepanelen vrijwel nooit omhoog. Bij schade, bijv. doordat er een afgebroken boomtak op de zonnepanelen valt, wordt de schade vergoed. Vaak is er dan wel een bedrag voor eigen risico.  

C10. Hoe wordt er afgerekend bij teruglevering bij een 3-fasenaansluiting?

Het kan bijv. voorkomen dat je in je huis een 3-fasenaansluiting hebt en teruglevert van de zonnepanelen op fase 1, terwijl het verbruik op fase 2 en 3 is. Er zou dan geen probleem moeten zijn. Volgens informatie van de netbeheerders registreren de 3-fasen slimme meters die zij nu installeren, nooit tegelijk ‘leveren’ en ‘terugleveren’. In de meter wordt het verschil berekend en dat wordt geregistreerd als alleen ‘leveren’ of alleen ‘terugleveren’.

In het verleden zijn wel meters geïnstalleerd die apart registreren, maar men is nu bezig met het verwijderen van die meters. Ze willen niet dat consument moet betalen voor het fase-probleem. In een individueel geval kan je altijd nog terug naar een 1-fase aansluiting. Maar dit kan alleen tot maximaal 1x35A.

C11. Heeft het plaatsen van zonnepanelen gevolgen voor mijn WOZ-waarde? 
Het plaatsen van zonnepanelen heeft gevolgen voor de WOZ-waarde wanneer zij een onderdeel van de woning worden. Dat is meestal het geval omdat ze normaal gesproken gedurende lange tijd op de woning blijven liggen en de eigenaar ze ook niet snel zal verwijderen. Plaats je zonnepanelen op je woning, dan wordt de woning daardoor meestal wat meer waard. Immers, zonnepanelen leiden tot lagere energiekosten en dat kan de woning populairder maken bij kopers. Maar het plaatsen van zonnepanelen betekent niet automatisch dat de WOZ-waarde van je woning ook stijgt. Dat hangt er namelijk vanaf met welke woningen de gemeente jouw woning vergelijkt.

D. VRAGEN ROND DE ROL VAN ECOHEEMSKERK BIJ DEZE ZONNEPANELENACTIE

D1. Waarom ondersteunt EcoHeemskerk deze zonnepanelenactie?

Wij ondersteunen deze zonnepanelenactie omdat we het doel van deze actie (een duurzamer Heemskerk!) volledig onderschrijven. Ook weten we dat van alle grotere maatregelen op het gebied van duurzame energie aan je eigen woning er geen één is die je zo snel terugverdient als de aanschaf van zonnepanelen! Bovendien vinden het voordeel van deze actie dat de prijzen echt wel aantrekkelijk zijn, dat er lokale leveranciers bij betrokken zijn en dat je helemaal ontzorgd wordt t.a.v. het terugvragen van de BTW.

We geloven zelfs zoveel in het duurzame effect van zonnepanelen, dat u automatisch een jaar gratis lidmaatschap krijgt van EcoHeemskerk, als u zonnepanelen aanschaft binnen deze actie. Hierdoor kunt u optimaal gebruik maken van de verdere mogelijkheden van het lidmaatschap (meedenken, warmtescan, adviesgesprek isolatie, etc.).

D2. Welke ondersteuning van EcoHeemskerk is er voor mijn besluit over deelname aan de actie?

Naast de informatie die we kunnen geven over zaken als terugverdientijd, kunnen we u bijvoorbeeld ook…

– vertellen wat de installatie van zonnepanelen in uw huis betekent, bijv. voor de meterkast en hoeveel extra apparatuur er binnenshuis nodig is (namelijk: weinig!). U kunt zelfs bij 1 van onze leden thuis eens bekijken hoe de hele zonnepanelen-apparatuur eruit ziet.

– helpen met het aanvragen van een zgn. ‘groene lening’ voor de aanschaf van zonnepanelen. 

Daarbij geldt dat EcoHeemskerk geheel onafhankelijk opereert, dus zonder enig commercieel belang! Wij hebben geen ander belang dan uw belang: goede zonnepanelen op uw dak: voor de leefbaarheid in Heemskerk en voor uw portemonnee: u gebruikt veel minder stroom en houdt na 5-7 jaar geld over!

D4. Hoe kan ik nog meer informatie van EcoHeemskerk krijgen over deze actie?

Het gemakkelijkst is een e-mail met een specifieke vraag te sturen naar info@ecoheemskerk.nl; dan krijgt u zo snel mogelijk antwoord. Daar kunt u ook vragen om teruggebeld te worden. Of kom naar het spreekuur van EcoHeemskerk (zie vraag D5).

D5. Wanneer kan ik terecht op het spreekuur van EcoHeemskerk over de zonnepanelenactie?

Er zijn drie spreekuren ingepland waar we o.a. uw vragen over de zonnepanelenactie kunnen beantwoorden: op de zaterdagen 8 februari, 14 maart en 11 april van 13.00-15.30 uur, in de Heemskerkse Bibliotheek (locatie Gemeentehuis), Maerten van Heemskerckplein 3, 1964 EZ  Heemskerk.

D6. Hoe word ik eigenlijk lid van EcoHeemskerk als ik meedoe met de actie?

Dit loopt via de installateur en DuurzaamBouwLoket. Nadat uw opdracht voor de installatie van zonnepanelen is verstrekt krijgt EcoHeemskerk via de lijn installateur en DuurzaamBouwLoket uw naam- en adresgegevens door. In de algemene voorwaarden van de actie staat daar (vanwege de privacy) een tekst over, die te vinden is ‘in de kleine lettertjes’ op https://v1.duurzaambouwloket.nl/actieheemskerk

D7. Na een jaar lidmaatschap, wordt dit automatisch opgezegd?

In ieder geval wordt het niet automatisch verlengd! Ongeveer twee maanden voor het einde van het jaar zal EcoHeemskerk u benaderen of u uw lidmaatschap wilt verlengen voor 20 euro/jaar of wilt opzeggen.

D8. Als ik niet een jaar gratis lid wil worden van Ecoheemskerk, hoe kan ik dat kenbaar maken?

Wij ontvangen in ieder geval een signaal als u opdracht heeft gegeven voor de installatie van zonnepanelen binnen deze actie (zie vraag D6). Vervolgens zullen wij met u contact opnemen over het jaar gratis lidmaatschap. We kunnen het ons haast niet voorstellen (zie ook vraag D7), maar mocht geen belangstelling voor een lidmaatschap hebben, dan vernemen we dat op dat moment. We snappen dat niemand is gebaat bij een ongewenst lidmaatschap