Je huis energievriendelijk koelen?

   Er is altijd veel aandacht voor maatregelen (bijv. isolatie) om je woning in de winter lekker warm houden zonder veel gas te gebruiken. Maar met de warme zomers van tegenwoordig, wordt de volgende vraag ook steeds belangrijker: Hoe houd ik mijn woning een beetje koel in de zomer, zonder veel stroom te gebruiken? Hieronder staan wat tips, waarbij ook wordt aangegeven hoe energievriendelijk de acties zijn.  

 Tip 1: Zonneschermen (kost geen stroom in het gebruik)
Doe overdag de zonneschermen omlaag, want zo houd je de warmte buiten. Zonneschermen zijn een effectieve manier om de temperatuurstijging door inschijn van de zon te reduceren. Het Amerikaanse Department of Energy berekende dat bij ramen op het zuiden met luifels de temperatuurstijging binnen met 65 procent afneemt. Een handige bijkomstigheid is dat je meubels ook minder snel verkleuren. In gematigde klimaten als dat van Nederland kan het gebruik van zonneschermen tot 33 procent energiebesparing opleveren en een airconditioning overbodig maken.   

 Tip 2: Ventileer op een goede manier (kost geen stroom in het gebruik)
Houd ramen en deuren overdag zo veel mogelijk dicht en sluit de gordijnen. Dat voelt misschien raar, maar door open ramen en deuren stroomt de warmte juist naar binnen. Maar blijf wel ventileren voor gezonde lucht in huis. En zet dan ’s avonds laat, ’s nachts of vroeg in de ochtend alle ramen tegen elkaar open, zodat het lekker doorwaait. Hoe koeler je huis is in de ochtend, des te langer duurt het immers voordat het binnen heel warm wordt.   

Tip 3: Profiteer van je woningisolatie (kost geen stroom in het gebruik)
Wist u al dat goede isolatie van uw dak en buitenmuren en isolatieglas in de zomer de warmte beter buiten houden? Zo werken isolatiemaatregelen dus zowel in de zomer als in de winter positief! Van een plat dak kun je ook een groen dak maken. De plantjes zorgen voor verkoeling en je kan het goed combineren met dakisolatie. Denk ook eens aan een wit dak: op een soortgelijke manier als dat sneeuw UV-straling terugkaatst in plaats van het te absorberen, werkt het ook zo met je dak. Een licht dak weerkaatst zonlicht, waardoor je huis koeler is en een donker dak absorbeert de straling, waardoor het warmer is. Je valt in ieder geval wel op met een wit dak!   

Tip 4: Plant een boom (kost geen stroom in het gebruik)
Een boom planten, het kan zo simpel zijn. In de zomer geeft de boom schaduw door de vele blaadjes en in de winter schijnt de zon wel gewoon naar binnen om het lekker te verwarmen. Je moet de boom natuurlijk wel op een goede plek planten en daar is onderzoek naar gedaan: waar moet je de boom plaatsten om de meeste voordelen te krijgen? Zo vonden ze dat bomen die binnen een straal van 12 meter aan de zuidkant of 18 meter aan de westkant van het huis staan allebei voor ongeveer evenveel besparing zorgen, door de manier waarop de schaduw valt gedurende de dag. Heb je een tuin aan de oostkant? Laat die boom dan maar zitten, bomen aan de oostkant zorgen niet voor koelte.   

Tip 5: Beperk het stroom/gasgebruik van apparaten (kost geen stroom in het gebruik)
Alle apparaten in de kamer die werken, geven warmte af. Denk hierbij aan de TV, de koelkast, lampen, de vaatwasser en het fornuis. Een koelkast gebruikt in de zomer meer stroom omdat hij harder moet koelen en geeft dus ook meer warmte af. Daar is weinig aan te doen, maar zet alle apparaten uit die niet strikt nodig zijn. En waar je misschien niet zo gauw aan denkt: ga buiten koken, dan blijft de warmte van het koken ook niet in je huis hangen. En wat er niet in gaat hoeft er ook niet uit!  

 Tip 6: Gebruik een ventilator (kost weinig stroom in het gebruik)
Een ventilator werkt volgens het principe dat bewegende lucht vocht van je huid verdampt en je koeler houdt. Ze zijn dan wel elektrisch, maar kosten veel minder energie dan airconditioning. Een ventilator is dan ook niet zozeer om de hele ruimte af te koelen, de ventilator koelt jou af! Dus als je de kamer verlaat, zet dan ook de ventilator uit; dat bespaart weer energie. Als je bijv. in de zomer een ventilator 200 uur gebruikt, kost dat 10 kWh aan stroom, ongeveer 2 euro.    

Tip 7: Koop een airconditioning (niet erg energievriendelijk!)

Een airco-systeem werkt eigenlijk hetzelfde als een koelkast. Een koudemiddel circuleert, waardoor warmte van binnen naar buiten wordt gebracht. Grofweg zijn er twee soorten airco’s: een vaste airco en een mobiele unit. Let op, een zogenaamde aircooler is geen airco, maar een ventilator die verneveld water afgeeft. 
Een vaste airco heeft een binnen- en een buitenunit en kost tussen de €1500 en €3500. Vanaf de binnenunit loopt er een leiding door de muur of het dak richting de buitenunit. Deze buitenunit maakt lawaai. Vandaar dat de overheid heeft bepaald dat het geluid van de buitenunit niet meer dan 40 decibel mag zijn op de erfgrens met de buren. Om de capaciteit van de airco te bepalen, dus hoe groot de airco moet zijn om de ruimte te kunnen koelen, kun je de vuistregel 40 watt/m3 aanhouden. Een airco werkt het beste bij een temperatuurverschil van 5-8 graden (binnen/buiten).  Omdat het koudemiddel dat door een airco stroomt zogenoemde F-gassen (sterke broeikasgassen) bevat, moet je een vaste airco door een gecertificeerde installateur laten installeren. Houd er ook rekening mee dat jaarlijks onderhoud nodig is, zoals het reinigen van de filters. 

Wil je geen vaste airco, dan kun je kiezen voor een mobiele variant, te koop vanaf een paar honderd euro. Een mobiele unit is snel te plaatsen – dit kun je zelf doen – en heeft een directe afvoerslang naar buiten, bijvoorbeeld door een raam. Nadelen hiervan zijn het lawaai in huis en een hoog energieverbruik. Ook moet je regelmatig de bak met condenswater legen. Zowel de mobiele als de vaste airco hebben dus voor- en nadelen.   

De Consumentenbond raadt trouwens, vanwege het energieverbruik, maar ook bijv. vanwege het geluid, eigenlijk de aankoop van een mobiele airco af. Zie het artikel in de CONSUMENTENGIDS.

Hoe groot de airco moet zijn om de ruimte te kunnen koelen, hangt af van de inhoud van de kamer. Als voorbeeld: wanneer voor een gewone slaapkamer in de zomer op 25 dagen de airconditioning aan gaat voor 8 uur per keer, kost een airconditioning zo’n 40 euro aan stroom per jaar. Dat is dus 20 keer zoveel als een ventilator! Niet erg energievriendelijk dus, zo’n airco, maar wanneer u een overcapaciteit heeft van uw zonnepanelen en u dus meer elektriciteit opwekt dan u verbruikt, kunt u die elektriciteit inzetten voor een airconditioning en kost het u niets! Je zet de airco ook vooral aan als de zon fel schijnt!   

Heeft u nog vragen over hoe uw huis koel te houden, stuur dan een e-mail naar info@ecoheemskerk.nl.