Simpele energiebespaartips woning

Veel mensen denken dat het ingewikkeld en duur is om in je woning energie te besparen. Maar dat is niet zo. Lees hieronder enkele eenvoudige tips voor energiebesparende maatregelen – voor zowel huurders als huiseigenaren – die vaak niet meer dan 100 euro kosten en goed zijn voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee!  Vereniging Eigen Huis heeft in bijgaand plaatje een aantal simpele maatregelen op een rij gezet. 

Neem bijvoorbeeld radiatorfolie; als je dit aan de achterkant van je radiator (aan een slecht geïsoleerde buitenmuur) monteert, levert dat een besparing van circa 10 m3 gas per m2. Hierdoor zal de investering in radiatorfolie (€ 10,- tot € 20,- voor een pakketje) binnen één winter terugverdiend zijn!   Op drie andere bespaarmogelijkheden gaan we nog wat nader in…   

Ga LED-verlichting toepassen
Over het algemeen geldt dat wanneer een (halogeen- of gloei)lamp een uur of meer per dag brandt, het slim is om deze direct te vervangen door LED. Wacht daarmee dus niet tot het einde van de levensduur van de huidige lamp! Hier een rekenvoorbeeld: neem een halogeen-spotje van 35 Watt dat gemiddeld 3 uur per dag aan staat. Dit verbruikt dan in één jaar tijd 40 kWh aan stroom; dat kost ongeveer 8 euro. Door dit spotje te vervangen door een LED-lamp is het jaarlijkse stroomverbruik een stuk lager, circa 5 kWh per jaar; dit kost maar 1 euro! De besparing is dus maar liefst 7 euro per jaar! Een LED-lamp kost ongeveer 6 euro. Hierdoor zijn de investeringskosten binnen één jaar terugverdiend en bespaart u 10-15 jaar lang (de levensduur van de LED-lamp) 7 euro per lamp. En hoeveel lampen heeft u in huis? Toch wel minstens 20; met LED bespaart u dus zo’n 150 euro per jaar!   

Installeer een speciale pompschakelaar voor de vloerverwarming
In veel woningen met (niet-elektrische!) vloerverwarming is de bijbehorende warmwater-circulatiepomp een enorme stroomvreter, omdat hij continu aanstaat. Dus ook als er niet verwarmd hoeft te worden, blijft de pomp draaien en energie verbruiken. Door een speciale pompschakelaar in het stopcontact te steken (die rond de 40 euro kost), zal de pomp alleen draaien op het moment dat er daadwerkelijk warmte wordt gevraagd. Een rekenvoorbeeld: een pomp verbruikt bijv. 55 Watt (NB vaak zijn er zelfs nog veel hogere standen!); dat is zo’n 500 kWh stroom op jaarbasis. Dat kost maar liefst 100 euro! Door de extra pompschakelaar zal de draaitijd van de pomp zeker halveren. Hierdoor bespaart u 250 kilowattuur stroom en dus 50 euro per jaar, vele jaren lang!   

Monteer een waterbesparende douchekop In een gemiddeld huishouden wordt 80% van het warme water gebruikt om te douchen. Korter onder de douche staan is dus een veelgehoorde tip om het milieu minder te belasten. Maar in veel woningen hangen nog douchekoppen met een vrij hoog waterverbruik: gemiddeld gebruikt een douchekop circa 9 tot 11,5 liter per minuut (en dan hebben we het nog niet over een regendouche!). Door een waterbesparende douchekop (ook wel een spaardouche genoemd) te gebruiken kan het water- en energieverbruik met 30 tot 50% worden teruggebracht. Afhankelijk van het aantal gezinsleden en het aantal douchebeurten per dag is een waterbesparende douchekop (die 20-30 euro kost) binnen een 2 jaar of zelfs binnen enkele maanden terug te verdienen! Waterbesparende douchekoppen zijn te verkrijgen van 4,5 tot 7 liter per minuut. Let bij het aanschaffen van een waterbesparende douchekop goed op het aantal liters per minuut. Een douchekop van 5 liter verbruikt al weer bijna 30% minder dan een douchekop van 7 liter!   

Wilt u nog meer informatie, ga dan naar de website van onze partner DUURZAAM BOUWLOKET.