REACTIE VAN ECO-HEEMSKERK OP RECENTE PBL-RAPPORT

In de media is de laatste dagen veel aandacht geweest voor een recent rapport van het PlanBureau voor de Leefomgeving (PBL). Uit dit rapport zou blijken dat het verduurzamen van de eigen woning financieel veelal niet rendabel is; zie bijv. DIT BERICHT VAN DE NOS

EcoHeemskerk wil niets afdoen aan de inhoud van het rapport maar wijst erop dat er in de communicatie rond het verschijnen van dit rapport iets niet goed is gegaan. Zoals uit het rapport namelijk blijkt, geldt deze conclusie alleen je in de orde van 35.000 euro besteedt om je huis helemaal energieneutraal te maken, dus geheel gasloos, met veel zonnepanelen en een flinke warmtepomp. Wij willen benadrukken dat niet veel huizenbezitters dit zomaar zullen doen.

De meesten gaan stapsgewijs te werk bij het investeren in duurzaamheid, bijvoorbeeld: 
– eerst kleine maatregelen, zoals LED-lampen en tochtstrips; kosten 100 euro, in 1 jaar terugverdiend! 
– aanschaf zonnepanelen; 10 stuks kosten ong. 3500 euro, in 5-6 jaar terugverdiend! 
– aanbrengen spouwmuurisolatie: kosten hoekwoning ong. 1750 euro, in 6-8 jaar terugverdiend! 
– aanbrengen HR++glas i.p.v. enkel glas: bijv. 25 m2 ruiten kost ong. 4000 euro, in 13-16 jaar terugverdiend!   
Als je deze 4 maatregelen zou treffen, investeer je dus zo’n 9500 euro, terug te verdienen in zeg gemiddeld 10 jaar; dit komt overeen met 10% rente!

Kortom, veel duurzaamheidsmaatregelen zijn heel erg rendabel, zeker als je het vergelijkt met de rente die je nu op je spaargeld krijgt! Bovendien verduurzamen mensen hun huis niet alleen vanwege het geld, zo blijkt uit onderzoek. Men doet het ook omdat de woning er veel comfortabeler door wordt: het wordt immers behaaglijker in je huis door bijv. minder tocht en optrekkende kou.   

Kijk voor meer informatie op de tab ENERGIE BESPAREN van deze website.

Comments are closed.