EEN ERVARING: VERBOUWING EN ISOLATIE VAN DE WOONKAMER

Een van onze leden heeft zijn persoonlijke ervaringen opgeschreven met het isoleren van zijn woonkamer in een huis uit 1994. Hopelijk is dit verhaal een inspiratie voor andere leden…

In 2016 waren we het er over eens dat de kamervloer niet meer om aan te zien was. Na veel wikken en wegen viel in 2018 het besluit dat dan meteen de muur tussen keuken en kamer weggehaald zou worden. Op dat moment gingen we nadenken over verbetering van de isolatie van onze woning uit 1994. Vloerisolatie kwam als eerste bij ons op. Na een eerste inspectie bleek al ‘piepschuim’ onder de vloer aanwezig, maar de dikte was beperkt. Wat rondkijken op het internet leverde op dat deze isolatie aan de magere kant was gemeten naar moderne isolatienormen en zeker te dun indien we in de toekomst zouden overschakelen op vloerverwarming. Ook bleek dat de nieuwe vloerbedekking de kruipluiken zou afdichten. De conclusie was: het wordt nu extra isoleren of pas over 20 jaar. De keuze viel op nu. We leerden dat we al isolatie hadden om de warmtestroming door de vloer te beperken, maar nog niet tegen warmtestraling. Zo werd het besluit genomen om reflectiefolie (in dit geval Tonzon) onder de vloer toe te passen. 

Met een warmere vloer zou de muurisolatie de zwakste schakel worden. Omdat muren en plafond na het breekwerk gestuukt dienden te worden, ontstond de mogelijkheid om voor het stuken een extra isolatielaag tegen de binnenmuur te zetten. Dit werd een kant-en-klare voorzetwand (Kingspan K17) waarbij isolatiemateriaal, nieuwe gipsplaten en damp-werende folie in één pakket werden neergezet. Met de geplande aanpassing voor vloeren en wanden zouden we er warmpjes bij komen te zitten. Toen kwam het idee op om meteen vloerverwarming te realiseren. Eén week lang twijfelde ik of het paste bij het huis en of het wel warm genoeg zou worden, maar toen hakte ik de knoop toch door: alle radiatoren de kamer uit en volledige vloerverwarming. Daarbij bleek dat het infrezen ervan in de bestaande vloer de beste oplossing was. Hierdoor bleef de vloer even hoog en bovendien was dit ook tegen beperkte kosten (veel goedkoper dan de nieuwe vloerbedekking!) te realiseren. Toen alle werkzaamheden achter de rug waren bleken we een heerlijk warme kamer te hebben.

Een groot voetballer zei eens: ieder voordeel heeft z’n nadeel: dus helaas bleek de houtkachel die we af en toe aan hebben voor de sfeer, bij de nieuwe isolatie teveel warmte af te geven. Wanneer we nu onze sfeerverwarming inschakelen zetten we maar direct de deur naar de gang open om de overtollige warmte af te voeren naar de rest van het huis…

Toen alle werkzaamheden achter de rug waren bleken we een heerlijk warme kamer te hebben. Er kwam nog één klacht. Bij het koken voelde je opeens kou in je rug als gevolg van een niet-vervangen ruit in de oude keuken. Na vervanging, zaten we er ook warmpjes bij tijdens het kokkerellen! 

De les van dit alles is dus: grijp de kans aan als je toch gaat verbouwen, om gelijk iets te doen aan je woningisolatie!  

Comments are closed.