Initiatief EcoHeemskerk voor Solar- en Natuurpark De Vlaskamp

Folder

Wijkpark De Vlaskamp is een open ruimte met een oppervlakte van 50.000 m2, in de Heemskerkse wijk Broekpolder, op de grens van Beverwijk. Het is ook een archeologisch monument. In onze zoektocht naar plekken waar collectief zonnestroom opgewekt zou kunnen worden voor de inwoners van Heemskerk, heeft EcoHeemskerk ook naar deze locatie gekeken. Het was vooraf duidelijk dat op deze mooie plek niet zomaar wat zonnepanelen zouden moeten worden geïnstalleerd. Het zou rond 2030 een Solar- en Natuurpark moeten worden, die de leefbaarheid in de wijk Broekpolder gaat verbeteren, ook in het licht van de klimaatverandering en de algehele vraag naar meer duurzaamheid.
EcoHeemskerk heeft een aantal studenten van de Hogeschool Van Hall Larenstein gevraagd op basis hiervan een ontwerp te maken. Belangrijke elementen hierin zijn dus:

  • Recht doen aan de archeologische status, door de herbouw van een boerderij uit de IJzertijd, als nieuwe bezienswaardigheid en ook als onderwijsplek voor de scholen in de buurt
  • Meer natuur en biodiversiteit door veel bomen en struiken die in verschillende jaargetijden bloeien
  • Meer speelgelegenheid en tegengaan van vandalisme
  • En natuurlijk een zonnepaneleninstallatie voor de omwonenden.

Het resultaat van het werk van de studenten is indrukwekkend; zie bijvoorbeeld het filmpje en de figuren hieronder. Daarom is nu het moment gekomen met dit initiatief naar buiten te treden en is bovenstaande folder gemaakt. Binnenkort krijgen alle omwonenden van De Vlaskamp deze folder in de bus. Het is de bedoeling alle reacties te bundelen en dan te komen tot een zogenaamd Burgerinitiatief. Dit is een voorstel aan de gemeenteraden van Heemskerk en Beverwijk om hen te vragen een nader haalbaarheidsonderzoek te laten doen, samen met alle omwonenden en betrokkenen.

Wilt u uw mening geven over dit initiatief en/of verder op de hoogte gehouden worden, geef dit dan aan via de informatiebutton op onze webpagina CONTACT, of stuur een e-mail naar ARIO@ECOHEEMSKERK.NL

Bekijk hier een filmpje over de ideeën van enkele studenten:

Video