ALGEMENE INFORMATIE ENERGIEBESPARING


Energie besparen is goed voor het klimaat én voor je portemonnee. Er zijn heel veel websites die tips geven over energiebesparing. Voor een goed overzicht van alle mogelijkheden, zie de website van de Rijksoverheid: https://www.iedereendoetwat.nl/energie


Beperk uw energieverbruik door isolatie van de woning

Het grootste deel van ons energieverbruik gaat naar verwarming. Door een woning te isoleren en kieren te dichten, blijft de warmte binnenshuis. Isolatie kan tussen de 20 en 50% besparing opleveren in het gasverbruik! Behalve voor een lagere energierekening en een beter energielabel, zorgt isolatie voor veel meer wooncomfort: een warm huis in de winter, een koel huis in de zomer. Maar let wel op dat u de woning voldoende ventileert voor een gezond leefklimaat.

Klik hier voor uitgebreide informatie over isolatie op de speciale pagina’s van Milieucentraal of hier voor gratis online tests en adviezen op maat. Zo ontdek je in een paar stappen hoe je energie kunt besparen. Deze testen zijn ontwikkeld door Milieu Centraal, een onafhankelijke organisatie.





SUBSIDIE-MOGELIJKHEID VOOR ENERGIEBESPARING.

Sinds 1 januari 2021 is het voor huiseigenaren (als de woning ook je hoofdverblijf is) mogelijk subsidie te krijgen als ze tenminste 2 energiebesparingsmaatregelen uitvoeren. Dit kunnen 2 isolatiemaatregelen zijn, maar ook een isolatiemaatregel zijn plus bijv. de aanschaf van een warmtepomp.
De totale lijst van de te subsidiëren maatregelen bevat o.a.: spouwmuurisolatie, vloerisolatie, dakisolatie, HR++glas, isolerende deuren, zonneboiler en warmtepomp.
 
Om een indruk te geven van de grootte van de subsidie, een paar voorbeelden:
– De subsidie voor spouwmuurisolatie is 5 euro per m2. Voor bijv. een gemiddelde hoekwoning kost spouwmuurisolatie ongeveer 2000 euro, waarbij je 500 euro subsidie krijgt.
– De subsidie voor HR++ glas is 35 euro per m2. Voor een gemiddelde hoekwoning kost het aanbrengen van dit glas zo’n 3.900 euro, waarbij je 850 euro subsidie krijgt.
– Voor een hybride warmtepomp op buitenlucht met een vermogen van 5 kW krijg je 1.500 tot 1.800 euro subsidie. Dat is ongeveer 40% van de aankoopprijs (de warmtepomp kost zo’n 4.000 euro).
 
De totale ISDE-regeling staat op de WEBSITE VAN DE RVO.
 
Als je vragen hebt over de subsidieregeling en of je ervoor in aanmerking komt, kunnen vrijwilligers van EcoHeemskerk je helpen. Stuur daarvoor een e-mail naar: info@ecoheemskerk.nl.


ENERGIECOACHES VAN ECOHEEMSKERK HELPEN U

Wil je (meer) stappen zetten om je woning comfortabeler te maken en minder energie te verbruiken, maar weet je niet precies waar mee te beginnen? De speciaal getrainde Energiecoaches van EcoHeemskerk helpen je er graag bij!
De energiecoaches zijn allemaal inwoner van Heemskerk en zien het als een uitdaging om andere Heemskerkse burgers laagdrempelig, als vrijwilliger, te helpen. De uitdaging minder energie te verbruiken gaat ons immers allemaal aan! In deze corona-tijd gaat dat met een (gratis) videogesprek. Daarin neemt de Energiecoach en je energiegebruik en de bouwkundige staat van je huis door aan de hand van 20 vragen en via een speciaal computerprogramma kom je dan te weten wat het verstandigst is te doen en wat dat ongeveer kost. Meer informatie hierover en een formulier om je op te geven, staat HIER.
 
Als je nog vragen hebt, stuur dan een e-mail naar: info@ecoheemskerk.nl.