HOE HOUD IK MIJN HUIS ENERGIEVRIENDELIJK KOEL?

Energiebesparing gaat vaak over woningisolatie, om stookkosten te besparen in de winter. Maar zeker in de extreme hitte van dit moment is het ook goed aandacht te besteden aan het koelen van je woning en hoe je dat energievriendelijk kan doen.   Iedereen weet natuurlijk dat je, om het huis koel te houden, overdag de zonneschermen omlaag moet doen en de gordijnen moet sluiten. Houd ook de ramen en deuren overdag dicht. En zet dan ‘s avonds laat, ’s nachts of vroeg in de ochtend alle ramen tegen elkaar open, zodat het lekker doorwaait. Deze manier van koel houden kost helemaal geen stroom…   

Een ventilator helpt ook goed: hij werkt volgens het principe dat bewegende lucht vocht van je huid verdampt en je koeler houdt. Ze zijn dan wel elektrisch, maar kosten veel minder energie dan airconditioning.   En wist u al dat goede isolatie van uw dak en buitenmuren en isolatieglas in de zomer de warmte beter buiten houden? Zo werken isolatiemaatregelen dus zowel in de zomer als in de winter positief! Je kunt natuurlijk ook je dak wit verven; zie DIT BERICHT op onze website.  

En als het ondanks alles nog niet uit te houden is in uw woning, kun je natuurlijk besluiten een airco aan te schaffen, hoewel dit niet erg energievriendelijk is. Een airco-systeem werkt eigenlijk hetzelfde als een koelkast. Een koudemiddel circuleert, waardoor warmte van binnen naar buiten wordt gebracht. Er zijn twee soorten airco’s: een vaste airco en een mobiele unit, met elk eigen voor- en nadelen. Een aircooler is trouwens geen airco, maar een ventilator die verneveld water afgeeft. Hoe groot de airco moet zijn om de ruimte te kunnen koelen, hangt af van de inhoud van de kamer. Als voorbeeld: wanneer voor een gewone slaapkamer in de zomer op 25 dagen de airconditioning aan gaat voor 8 uur per keer, kost een airconditioning zo’n 40 euro aan stroom per jaar.

Voor veel meer informatie hoe je energievriendelijk je huis koel kunt houden, klik dan HIER.  

Comments are closed.